Sådan sikrer du dig en tryg bolighandel

Købet af din første bolig er blandt de helt store beslutninger i dit liv. Derfor er det vigtigt, at du får god rådgivning, og at du føler dig godt oplyst om din kommende boligs tilstand. Bliv klogere på boligkøbet og tilstandsrapporten.

For at være bedre klædt på til dit første boligkøb, kan du med fordel orientere dig om processerne i et boligkøb.  

Boligkøbets fem faser

Kort fortalt fordeler et boligkøb sig over følgende fem faser:  

  1. Start drømmen 
  2. Få styr på økonomien 
  3. Søg og find drømmeboligen 
  4. Selve købet 
  5. De sidste detaljer falder på plads 

Få det fulde overblik over boligkøbets faser

Men undervejs i boligkøbet er tilstandsrapporten et af de vigtigste dokumenter - især for dig, der køber bolig.

Forstå tilstandsrapporten

Tilstandsrapporten er en naturligt led i de fleste bolighandler. Men hvad dækker rapporten over, hvad koster den, og hvad er det nu lige anmærkningerne dækker over? 

Tilstandsrapporten indeholder en beskrivelse af de eventuelle skader på en bolig, som med fordel bør udbedres. Rapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, der gennemgår huset for fejl og mangler, og som noterer sine fund, der så kan vises til potentielle købere af boligen.

Når man læser om fejl og mangler på en bolig i en tilstandsrapport, kan det ofte være svært at overskue, hvor omfattende skaderne er. Skaderne kan synes slemme, når man læser dem. Men ofte kan de være nemme at udbedre til en pris, hvor alle kan være med. 

En tilstandsrapport er vigtigt både i salgs- og købsfasen på boligmarkedet, idet den er køber og sælgers sikkerhed for, hvilken stand boligen var i, når handlen bliver gjort. 

Tilstandsrapporten skal være udarbejdet af en beskikket byggesagkyndig med en byggeteknisk uddannelse. Selve rapporten er gyldig i seks måneder, og den skal derfor fornyes, hvis salgsprocessen trækker ud.

Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport i forbindelse med en bolighandel. Dog vil det være klogt af dig som køber at efterspørge den, da den giver dig en vigtig indsigt i boligens tilstand. Tilstandsrapporten er samtidig nødvendig, hvis du som køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring.

Indhold og pris

Når den byggesagkyndige laver tilstandsrapporten, gennemgås hele boligen, og der noteres derfor også fejl eller eventuelle skader på fundament, sokkel, gulve, trapper, vinduer, døre, badeværelser, indervægge, ydervægge, lofter og tag – men også carporte, overdækninger o.lign.

I tilstandsrapporten skelner den byggesagkyndige eventuelle skader efter, hvor kritiske problemerne er i en skala af farvekoder. Rød dækker over skader, der kræver øjeblikkelig udbedring. Alvorlige skader, der bør udbedres, men som kan vente nogle år, skal markeres med gult. Skader af mindre karakter skal markeres med gråt. Endeligt skal skader, der kræver nærmere inspektion, markeres med sort. Tilstandsrapporten har tidligere være klassificeret efter et bogstavssystem – K1, K2 og K3. Men denne blev udskiftet 1. oktober 2020. 

Prisen på en tilstandsrapport kan variere meget alt efter udbyder og det område i landet, din bolig ligger. Men typisk vil den ligge i et prisspænd på mellem 5.000-10.000 kr. Prisen afhænger også af, om huset er opført før eller senere end 1940. Grundet de individuelle udsving i pris er det altid en god idé at indhente minimum tre tilbud. På den måde undgår du at betale overpris. 

Tilstandsrapporten i særlige situationer

Andelsbolig

Der skal ikke udarbejdes en tilstandsrapport, når du sælger din andelsbolig, da rapporten kun gælder ved salg af ejerboliger. Ønskes tilstandsrapport alligevel skal beslutningen træffes af hele foreningen og gøres for hele ejendommen.  

Ejerlejligheder 

Igen skal tilstandsrapporten udføres for hele ejendommen, så det kan ofte ikke betale sig at udarbejde for din ejerlejlighed alene. Sælger må derfor acceptere at stå til ansvar for fejl og mangler i ti år, medmindre denne køber en sælgeransvarsforsikring. Det vil dog være svært for køber at påvise, hvornår skaden er sket uden en tilstandsrapport.

Er du køber af en ejerlejlighed, kan det derfor være fornuftigt at få en håndværker eller byggesagkyndig på besøg i lejligheden, inden du skriver under.  

Hus eller fritidshus i ringe stand 

Er huset åbenlyst i dårlig stand kan det sjældent betale sig at få lavet en tilstandsrapport. Ofte er købere af denne slags huse uanset mest interesseret i at rive ned og bygge nyt på grunden. I en sådan situation vil tilstandsrapporten derfor være værdiløs.

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.