Spring til hovedindhold

Sådan overdrager du sommerhuset til dine børn

Mange forbinder sommerhuset med masser af gode minder, og for mange er ønsket om at lade sommerhuset gå i arv en naturlig tanke. Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du ønsker at give sommerhuset videre. 

Står du over for at skulle lave et generationsskifte af ejerskabet af sommerhuset? Så vil du utvivlsomt stifte bekendtskab med 15%-reglen.

Reglen rummer en række nuancer, og derfor er det altid en en god idé at få rådgivning fra en boligadvokat eller revisor.

Sådan kan sommerhuset overdrages gennem arv

Når enebørn skal arve

Er der kun tale om arv fra forældre til et enebarn, er det ofte en nem proces at overdrage sommerhuset. Her arver barnet sommerhuset, hvis der ikke er bestemt andet i et testamente, og hvis barnet selv ønsker det.

Sommerhusets værdi indgår i det samlede bo, og det kan værdisættes til den senest oplyste ejendomsvurdering fratrukket 15% jf. reglen om arv inden for familien. Der skal betales 15% i boafgift af hele boet – den såkaldte bobeholdning – med et bundfradrag, der i 2021 er 308.800 kr.

Barnet kan også vælge at sælge sommerhuset. I så fald indgår provenuet (nettoindtjeningen) i det samlede bo, og der skal betales afgift af beløbet.

Når flere børn arver sammen 

Det kan i princippet være lige så enkelt at arve flere børn sammen som for enebørn, hvis børnene er enig om, at sommerhuset overtages som en del af deres arv. Det foregår på samme vis som for enebørn, bortset fra at sommerhuset her deles op efter andele.

Når meningerne er delte 

Hvis der er delte meninger om arven af sommerhus, kan det selvsagt blive mere indviklet. De i familien, som ikke har lyst til at beholde sommerhuset, har ret til at forlange, at sommerhuset sælges til den markedsværdi, som en mægler fastsætter. Vurdering vil stå i boopgørelsen, og den bliver en del af de nye sommerhusejeres arv.

Kontakt en af vores mæglere eller en boligadvokat, hvis du overvejer at overdrage sommerhuset til næste generation i familien.

Eksempel: To søskende arver sommerhus fra deres forældre

Lis og Erik ejer et sommerhus, som de ønsker at deres to voksne børn Lars og Pernille skal overtage. De kender ikke den aktuelle handelsværdi af sommerhuset, men den offentlige vurdering fra SKAT lyder 689.000 kr.

Familien har to muligheder.

Huset sælges ved 15%-reglen under SKATs vurdering i en familiehandel

En forudsætning for at benytte 15%-reglen er, at man ikke har fået en mæglers konkrete handelsvurdering. Det har Lis og Erik ikke fået, og derfor vil de efter planen kunne benytte 15%-reglen. Børnene Lars og Pernille køber derfor sommerhuset fratrukket 15% af vurdering og betaler derfor 585.650 kr. Børnene splitter købet imellem sig og giver hver 292.825 kr. 

Forældrene Lis og Erik har mulighed for at hjælpe børnene med finansieringen. Det kan ske ved at låne dem pengene som et familielån. Såfremt de ønsker og har råd til at hjælpe børnene yderligere, kan de også give hver af børnene en skattefri pengegave på op til 67.100 kr. jf. SKATs satser i 2020. Børnene kan bruge pengegaven på at afdrage på lånet. Her bør Lars og Pernille opstille en såkaldt samejeoverenskomst hos en advokat for at forebygge eventuelle tvister. 

Lars og Pernille må dog ikke bruge det eksakte årlige gavebeløb på at afbetale. Så vil der nemlig være tale om en gave frem for et lån – og gaven beskattes. 

Huset bliver en del af arven i boet efter forældrene 

Såfremt Lis og Erik ikke overdrager sommerhuset, vil børnene arve det, når begge forældre går bort. Også i denne situation har Lars og Pernille mulighed for at overtage huset til en pris, der er 15% lavere end den offentlige vurdering, så længe de ikke kender den aktuelle handelsværdi.  

Hvis denne løsning er aktuel, bør man være opmærksom på to opmærksomhedspunkter. 

Ønsker det ene barn ikke at overtage huset, har han ret til at bede skifteretten om, at huset i stedet vurderes og opgøres til handelsværdi. Hvis den er 1,1 mio. kr., vil boafgiften så altså udgøre 165.000 kr. (15%) og huset vil nu udgøre en større del af Lises arv, da man ikke kan benytte 15%-reglen, hvis man har fået en sagkyndig vurdering af boligens handelsværdi. 

Mange oplever desuden, at det er nemmest at få samejeoverenskomsten på plads, mens forældrene lever.  

Start dialogen med din Nybolig mægler

Indlæser...
Nysgerrig på din boligs værdi? Brug vores boligprisberegner til at se, hvad din bolig er værd.
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.