Tre gode råd når I flytter sammen
Det er både spændende og et stort skridt mod voksenlivet af flytte sammen – hvad end det er med en ven eller partner. Læs vores gode råd skræddersyet til dig, der står over for at flytte sammen med en anden.
Når man står over for at flytte sammen med en anden melder der sig naturligt en række spørgsmål. Stil din bolighungrende sult og bliv klogere på, hvad du især skal være opmærksom på.
Hvem skal flytte - hvem skal blive?
Det oplagte og indledende spørgsmål er, om I vil flytte sammen i en af de boliger, I allerede bor i, eller om I vil finde en ny bolig sammen.
For at nå frem til et svar på den overvejelse, bør I overveje, hvilke faktorer der er vigtige for jer i jeres nye fælles dagligdag – er det fx beliggenhed, boligens størrelse eller antallet af værelser, hvis I flytter sammen som par og har tanker om at stifte familie på sigt.
Det kan i praksis være svært at opsige kontrakter eller lejemål i to boliger, så det præcist passer med indflytningen i en ny fælles bolig. Derfor kan det i praksis være smart at starte med at flytte i den enes bolig – om ikke andet i en kortere periode.
Værd at vide om fællesøkonomi
Når man går fra at bo alene til at flytte sammen med en ven eller partner, kan man opleve, at de faste udgifter til husholdningen pludselig føles lavere, fordi man nu pludselig deles om fx husleje eller elregningen.
Har man mange delte udgifter, kan der være fordele at hente ved at få en fællesøkonomi – især hvis I bor sammen som kærestepar. Fællesøkonomi er især en god løsning, hvis I ønsker at dele mange udgifter, eller at I ønsker at købe bil eller bolig sammen.
Første skridt mod oprettelse af fællesøkonomi er, at I sammen laver et budget over, hvordan jeres forbrug ser ud i en typisk måned. Hvad er jeres samlede indtægter, og hvad er de samlede udgifter? Derefter kan I tage kontakt til banken for at oprette en fælleskonto.
Fuldkommen fællesøkonomi | Pengene samles i en fælles pulje, og I kan begge se, hvordan pengene bliver brugt. |
Delvis fællesøkonomi | I deles om regninger og faste udgifter. Øvrige poster betales individuelt. |
Delt økonomi | I er fælles om at betale faste udgifter, realkreditlån og eventuelle forbrugslån. |
Proportionalt delt økonomi | I betaler udgifterne sammen, men den med højest indkomst betaler en relativt større andel end den, der tjener mindre. |
Som led i arbejdet med at sammenlægge jeres økonomi kan det også være relevant at kigge jeres forsikringer efter i sømmene. Visse forsikringer dækker alle i samme husstand, og det kan også være, at I har brug for nye eller flere forsikringer end hidtil, når I flytter sammen.
Midlertidig bolig eller drømmeboligen?
I har sikkert også stillet jer selv spørgsmålet – skal vi finde en bolig, der er god for os her og nu, eller skal vi spare mere sammen og købe vores drømmebolig? Det er især en væsentlig overvejelse, hvis I flytter sammen som par.
Svaret afhænger af, hvilke behov jeres fælles bolig skal indfri. Er det vigtigst for jer at flytte sammen nu, hvis I fx er studerende? Så vil en lejelejlighed måske være det mest fleksible. Det vil dog være en midlertidig løsning for de fleste.
Har I derimod boet hver for sig i nogle år, hvor I måske har været færdiguddannede og i job, kan det være, at I hellere orienterer jer mod at købe en mere fremtidssikret bolig. Hvis I er på udkig efter ejerbolig, skal I være opmærksomme på, at der i Danmark er krav om udbetaling på 5 pct. af købssummen ved boligkøb. I et konkret købstilfælde vil det betyder, at I fx skal kunne stille med 150.000 kr., hvis I er på udkig efter en lejlighed til 3 mio. kr.
Foruden de økonomiske aspekter bør I også overveje boligens stand. Ønsker I en indflytningsklar bolig, der kræver minimal vedligeholdelse, vil nybyg nok være at foretrække. Men kan I omvendt selv sætte boligen i stand, gør det måske ikke noget, at der er en række småprojekter at pusle med.Derudover er et afgørende parameter i valget mellem lejlighed og hus, hvilke muligheder boligen rummer. Er I fx et par, der ønsker have og ekstra værelser, som en dag kan blive til børneværelser? Så vil hus ofte være løsningen for jer. Klarhed om den slags overvejelser kan gøre boligsøgningen mere målrettet – og dermed nemmere for jer.