Gode råd til dig som pårørende
Er en af dine pårørende ramt af langvarig sygdom, påvirker det hele familien. Vi har samlet en række gode råd til, hvad du bør være opmærksom på som pårørende.
Rammes familien af alvorlig sygdom, kan det have store konsekvenser for hverdagen og økonomien. Derfor kan det være en god idé at sætte et møde op med din bank. Så kan I sammen lægge en god plan for familiens økonomi fremadrettet.
Nybolig samarbejder med Nykredit. Nykredits rådgivere sidder klar til at hjælpe dig godt videre i hele landet.
Undersøg dine muligheder for støtte
Som pårørende har du mulighed for at søge støtte og tilbud fra kommunen. På borger.dk, som er din digitale indgang til det offentlige, kan du få et let overblik over dine muligheder for at få hjælp og støtte fra kommunen i en svær tid. Støtte kan fx være hjemmehjælp hjælpemidler mm. Hjælpen skal søges i den kommune, den syge bor i.
Sygdom tærer selvfølgelig på den syge. Men pårørende kan også opleve at miste overblik og overskud, når familien rammes af svære tider – og i sidste ende kan det føre til stress. Føler du dig stresset, eller går du og grubler meget, kan det måske være en idé at opsøge hjælp. Din egen læge kan henvise dig til 12 indledende behandlingstimer hos en psykolog, hvor staten dækker en del af udgiften ved siden af en mindre egenbetaling.
Har du en sundhedssikring, dækker den muligvis dele af eller hele din egenbetaling. Undersøg derfor, hvordan du er dækket hos dit forsikringsselskab. Desuden er det muligt at opsøge sorg- og støttegrupper i foreninger eller på hospitalet.
Når din pårørende har brug for din støtte
Er du lønmodtager, har du ret til at tage fri fra arbejde, hvis et familiemedlem er ramt af alvorlig sygdom eller ulykke, som gør, at din tilstedeværelse er vigtig. I mange tilfælde er det muligt at få fri fra arbejde - dog i mange tilfælde uden løn. Så du må være forberedt på at bruge ferie- eller fridage til lægebesøg, møder med læger mm.
Er dit familiemedlem dødeligt syg, kan du i visse tilfælde få økonomisk støtte til at passe den syge, hvis han eller hun fx ønsker at gå bort i hjemmet.
Den økonomiske støtte fra kommunen i forbindelse med plejeorlov bestemmes konkret efter sygdomskarakteren og din arbejdssituation som pårørende. Som pårørende skal du søge om hjælpen i den kommune, den syge bor i.
Hvis sygdommen er alvorlig
Er det tydeligt, at din pårørende sygdom bliver gradvis mere alvorlig og kan have en dødelig udgang, er det vigtigt at få styr på økonomi, forsikring, pension og testamente. For mange kan det føles som en ekstra byrde i en svær tid for familien, men det vil også føles som en lettelse at få styr på.
Spørgsmålet om økonomi og pension kan din bank hjælpe dig med. Dit forsikringsselskab kan hjælpe dig med at tilpasse forsikringerne. Endeligt kan en advokat hjælpe dig med at udforme eller tilpasse et eksisterende testamente, så der er klarhed over fx arvespørgsmål.
Har sygdommen fået dig til at overveje at sælge din bolig og flytte i noget mindre? Nyboligs mæglere står klar til at hjælpe dig.