Hvordan skal vi bo som sammenbragt familie?
Den rigtige bolig danner gode betingelser for at skabe et harmonisk familieliv. Det gælder ikke mindst i sammenbragte familie. Men er I usikre på, om I skal vælge eje, andel eller leje? Bliv klogere på valgene herunder.
I sammenbragte familier er der helt afgjort mange holdninger at tage hensyn til.
Skal forældrene tage styringen og finde en løsning, der også er hensigtsmæssig, når børnene flytter hjemmefra? Eller skal børnene med ind i dialogen og bringe deres ønsker til bordet på lige plan med de voksne?
For at kunne træffe en afgørelse kan det være relevant at gøre en række overvejelser om, hvordan I bor. På den måde kan I få klarhed over, hvilket boligtype, der er ideel for jeres familie.
Hvad kan vi købe bolig for?
Først og fremmest bør I afklare, hvor meget I kan købe bolig for. Størrelsen af boliglånet afhænger af flere faktorer, hvoraf de vigtigste er: Boligtypen, prisen på boligen, andelen af beløbet, I selv skal finansiere, lånets løbetid og eventuel valg af afdragsfrihed.
Kravet til egenfinansiering af boliglån i Danmark er minimum 5 pct. Så skal I låne for 4,5 mio. kr., skal I altså selv stille med minimum 225.000 kr.
Er I nysgerrige på, hvor meget I kan låne for? Nykredits låneberegner kan give jer et økonomisk overblik over jeres muligheder.
Hvor skal vi bo?
Beliggenhed er den vigtigste faktor for mange boligsøgende, og som sammenbragt familie er beliggenhed i særdeleshed vigtigt.
For hvad betyder mest for jer? Er jeres børn fx stadig unge vil de nok elske at kunne lege i en have. Er de derimod teenagere, der nok flytte hjemmefra inden for et par år, er det måske bedre, at boligen ligger nær eller i en storby.
Kompromisset er her på den ene side central beliggenhed til en højere pris modsat en mere perifer beliggenhed til en lavere pris.
Tag dialogen i familien og find sammen ud af, hvilke boligbehov I ser for jer.
Central lejlighed
Er førsteprioriteten at bo centralt, kan en lejlighed oftest bedst betale sig, da boligpriserne generelt er højest i de større byer.
Forstad
Den samme investering kan række ofte række lidt længere i forstæderne, hvor pengene måske rækker til hus med have frem for en lejlighed. Kigger I på bolig i forstæderne, skal I dog forvente flere udgifter til transport – hvad end det er med bil eller offentlig transport.
Uden for forstaden
Uden for forstæderne kan samme investering ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal vil dog også skubbe grundskylden opad. Grundskyld er den ejendomsskat, du betaler for værdien af din grund. Kigger du på bolig uden for forstaden, vil der forventeligt være større udgifter til transport – og måske kan det blive nødvendigt med to biler.
Hvilken boligtype?
Boligkøb er blandt de største økonomiske beslutninger i livet. Derfor er det vigtigt, at I finder en løsning, der passer til jeres økonomi som sammenbragt familie. Det handler både om boligen men også om det liv, I som ny familie ønsker at leve.
Andelsbolig
Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Køber I en andelsbolig, betaler I afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsen på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler.
Som ejer af en andelsbolig bliver man medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt.
Hus og ejerlejlighed
Køber I hus eller ejerlejlighed, har I mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et klassisk banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at I har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig.
Den økonomiske fordel ved realkreditlånet er, at I oparbejder en opsparing – også kendt som friværdi. Den kan I på sigt bruge til at realisere familien drømme – hvad end det fx gælder en ny bil eller en tilbygning, hvis I er på jagt efter hus.
Som boligejer står man selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring, strøm og varme typisk også større.
Køber I ejerlejlighed, betaler man typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens I selv råder over lejlighedens indretning.
Bolig med mulighed for tilpasning
Den traditionelle vej gennem livet har i mange årtier været lejlighed, hus og have og så igen lejlighed, når børnene flytter ud. Men meget er sket siden, og i dag ser boligskiftesituationen helt anderledes ud.For mange sammenbragte familier vil et hus med muligheder for tilbygning ofte være den bedste løsning, idet det vil være muligt at tilpasse hjemmet efter de særlige behov, en sammenbragt familie stiller til boligen. Men det kan også være, at en ejerlejlighed kan rumme den rette løsning for jer.
Brug for rådgivning?
Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.