Hvornår skal vi slå til på boligmarkedet?
Hvornår er det rette tidspunkt at slå til på boligmarkedet? Det er nok et spørgsmål, som mange boligsøgende stiller sig selv. På kort sigt kan man opleve, at priserne på boligmarkedet kan bevæge sig meget. Men historisk set er priserne på boligmarkedet kun gået én vej – opad.
Boligmarkedet er en vigtig indikator for dansk økonomi, og derfor påvirkes den også, hvis økonomien pludselig ænder sig. Det så vi især under finanskrisen – og senest under nedlukningen af samfundet i forbindelse med det globale udbrud af coronavirus.
Man kan derfor passende spørge: Hvornår det ideelle tidspunkt er til at købe bolig?
På den korte bane kan det være et svært spørgsmål at besvare entydigt. Men tager man de langsigtede briller på, viser historien, at købet af en bolig er en god investering.
Ejerlejligheder og villaer
Markedet for ejerlejligheder og villaer er steget pænt de seneste år. Ser vi nærmere på de seneste tre år, er kvadratmeterpriserne for ejerlejligheder steget med ca. 15 pct. i perioden september 2017 til sommeren 2020.
Markedet for villaer og rækkehuse viser ligeledes gode takter. Her er kvadratmeterpriserne for ejerlejligheder steget med ca. 12 pct. i samme periode.
Boligmarkedets udvikling siden finanskrisen
I løbet af 2008-2009 så vi prisfald på boligmarkedet på helt op til 15 pct. for villaer og over 20 pct. for ejerlejligheder. Men siden da er huspriserne i Danmark generelt steget pænt med mellem 2-12 pct. i perioden 2010-2020.
Senest har coronavirussen især sat ekstra gang i den positive prisudvikling på sommerhusmarkedet.
Hvordan eventuelle udsving og prisfald på boligmarkedet vil påvirke din boligøkonomi, afhænger af hvor hårdt du sætter dig økonomisk. Sætter du dig dyrt, vil udsving på boligmarkedet potentielt også kunne ramme hårdere, hvorimod din sikkerhedsmargin er større, hvis du ikke har sat dig med boligudgifterne i højeste gear.
Kontakt din nærmeste Nybolig-mægler for at blive klogere på, hvilken bolig der er bedst for dig og din familie.