Spring til hovedindhold

Sådan påvirkes økonomien af dødsfald

Et dødsfald kræver, at man må træffe en række beslutninger. Her kan du læse om nogle af de vigtigste.

Et dødsfald er altid hårdt for de pårørende – og det har som regel en stor økonomisk betydning for dig som ægtefælle eller partner. Hvis du for eksempel vil have svar på, om du kan blive boende, kan du med fordel kontakte din bank for at få overblik over din økonomi.

Det sker med økonomien

Umiddelbart efter et dødsfald sker der en række ting med afdødes økonomi

Spærring af bankkonti

Ifølge dansk lovgivning skal banken spærre den afdødes bankkonti og adgang til hævekort. Det sker, for at skifteretten kan gøre boet op efter den afdøde. Det vil sige, at de skaber overblik over gæld og værdier.

Spærringen sker også på fælles bankkonti. Så hvis du deler bankkonto med din partner, mister du midlertidigt adgangen til dine egne penge, hvis din partner går bort.

Hvis du pludselig står uden penge efter at have mistet din nærmeste, kan du kontakte din bank. Som regel kan de oprette en ny konto, så du kan få adgang til din indkomst. Du kan også tale med banken om midlertidig kredit, hvis det er sig nødvendigt for at betale for begravelsen og lignende.

Når kontiene bliver spærret, betyder det også, at betalingsserviceaftaler blive inaktive. Sørg derfor for at danne dig et overblik over den afdødes abonnementsaftaler, som du enten kan opsige eller flytte til din konto.

Livsforsikring og pension

Hvis afdøde har tegnet livsforsikring, får den nærmeste familie økonomisk støtte i kort efter dødsfaldet. Pengene bliver typisk udbetalt til ægtefællen, og midlerne kan for eksempel indgå i arven til børnene eller bruges til at finansiere begravelse og alle de udgifter, der knytter sig til den.

Nybolig samarbejder med Nykredit, som tilbyder kunder at tegne livsforsikring. Som kunde kan det være en god idé at tegne så tidligt som muligt – tidligst når man fylder 18 år og senest før man fylder 60 år. 

Læs mere om Nykredit Livsforsikring

Begravelse

For de pårørende er planlægningen af begravelsen typisk en opgave, de står med for første gang. En begravelse omfatter en række udgifter, som man skal sætte penge af til. Det gælder for eksempel bedemand, gravsted, gravsten, kiste eller urne.  

Bodeling og boligen efter dødsfald

Når en person går bort, skal afdødes bo gøres op. Den proces sættes i gang, så snart dødsfaldet anmeldes til kirkekontoret. Det sørger bedemanden som regel for at gøre. Dødsanmeldelsen bliver sendt videre til skifteretten, som automatisk sender en mail til kontaktpersonen på anmeldelsen. Typisk taler skifteretten og de pårørende sammen et par uger efter dødsfaldet. 

Når boet gøres op, og der sker bodeling, bliver der dannet overblik gæld, formue og andre værdier – arvespørgsmål bliver også klarlagt.

En bodelingsproces kan tage alt fra et par uger til flere måneder alt efter boets kompleksitet og enigheden blandt de pårørende. Kontakt en advokat, hvis der opstår uenigheder i processen mellem familiens parter.

Et dødsfald kan betyde, at den nuværende bolig skal sælges eller opsiges. Det kan være nødvendigt at flytte hurtigt, da det hurtigt blive dyrt for den efterladte at blive boende alene.

Ønsker du hjælp til at sælge din bolig?

Kontakt din lokale Nybolig-mægler

Indlæser...
Nysgerrig på din boligs værdi? Brug vores boligprisberegner til at se, hvad din bolig er værd.
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.