Spring til hovedindhold

Skal du købe sommerhus?

Måske går du med tanker om realisere skønne sommeraftener i et hyggeligt sommerhus. Men hvilket område skal du skal lede i, og hvordan kan du finansiere købet af et sommerhuset? Læs med og bliv klogere.

Trods Danmarks beskedne størrelse på det store verdenskort, kan vi bryste os af hele 8.500 km kyststrækning. Den tiltrækker både danskere og turister hele året rundt. Måske du også selv er tiltrukket af den og går med en drøm om at købe sommerhus.

Men hvilke områder er gode, hvor får du meget for pengene og hvor får du det rene luksus? Med 200.000 sommerhuse rundt om i det danske land er der nok at vælge imellem. Vi guider dig gennem processen i denne artikel. 

Hvor er de bedste sommerhusområder?

Blandt de mest velkendte sommerhusområder i Danmark er især Odsherred, Skagen, Læsø, Fanø og Gribskov.

Skagen og Gribskov-området er særligt eftertragtede sommerhusområder, hvilket også bringer prisen godt op i netop de områder. Omvendt er sommerhuspriserne på Fanø, Læsø og i Odsherred gennemsnitligt lavere.

Når du går på jagt efter sommerhus, bør du have med i overvejelserne hvor lang transporttid, du forestiller dig at have. Det kan være befriende at sommerhuset ligger et stykke fra ens vante omgivelser – men glem ikke, at det også skal være bekvemt at passe og besøge sommerhuset med jævne mellemrum.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har danske sommerhusejere i gennemsnit 79 km mellem sommerhuset og deres primær bolig.

Ønsker du hjælp til køb af sommerhus?

Bliv klogere på Køberrådgivning

Grundig research af området – hurtigt og nemt 

Det kan være en god idé at gå til fremvisninger af en række sommerhuse for at undersøge markedet, inden du springer til og underskriver købsaftalen. Men al information kommer ikke nødvendigvis frem under fremvisningen. Eksempelvis kan det være relevant at vide, om området ligger i en risikoområde for vandstigninger de kommende år, om trafikstøj kan være til gene eller om der er jordforurening i undergrunden.

På hjemmesiden dingeo.dk kan du indtaste adressen på en given bolig og læse en masse data, der er karakteristisk for lige netop boligen og dens nærområde. 

Hvordan finansieres det – og hvad koster det at eje?

Køb af sommerhus kan finansieres på flere forskellige måder. Du kan fx optage lån i sommerhuset eller finansiere købet med et lån i din helårsbolig. 

I 2017 besluttede man at hæve loftet for realkreditfinansiering af sommerhus, så den nu hedder 75 pct. mod tidligere 60 pct. Det gør det både nemmere og mere gunstigt at købe sommerhus end tidligere. Det kan dog være en god idé at være opmærksom på en række udgiftsposter. Blandt de større faste udgifter ved køb af sommerhus er ejendomsskat og ejendomsværdiskat, der begge fastsættes med afsæt i SKATs ejendomsvurderinger.  

Undersøg hvor meget du kan låne for

Foruden disse er det vigtigt at være opmærksom på følgende udgifter:

  • Transport til og fra huset – især hvis der er tale om færgefart til en ø
  • Faste udgifter til el, vand og varme
  • Udgifter til vedligeholdelse af huset (maling kan være en betragtelig post)
  • Udgifter til renovering og evt. ombygning 

Endeligt er det også vigtigt at være opmærksom på forsikring af sommerhuset. Forsikringen er dog typisk billigere for sommerhuse end for helårsboliger. 

Byg selv eller køb nyt? 

Måske har du gjort dig tanker om selv at bygge sommerhus, hvis du har hænderne skruet rigtigt på? Du kan også købe fritidsgrunde gennem Nybolig.

Se alle fritidsgrunde til salg

I artiklen med Charlotte og Thomas Hovgaard fortæller parret, hvilke overvejelser der lå bag købet af en grund på Møn, som de nu skal bygge sommerhus på.   

Læs deres historie

Sommerhus som helårsbolig

Hvis du køber et sommerhus, er det som udgangspunkt kun muligt at bo i det i sommerhalvåret, som løber fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun bruge sommerhuset til overnatning, hvis det er et kortere ophold. Dog har du mulighed for benytte sommerhuset som helårsbolig hvis du bl.a. er senior over 60 år. 

Læs mere om reglerne for helårsbolig

Indlæser...
Nysgerrig på din boligs værdi? Brug vores boligprisberegner til at se, hvad din bolig er værd.
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.