Ny tilstandsrapport bliver lettere at forstå
En nyudviklet tilstandsrapport ved huseftersyn skal give danske boligkøbere bedre indblik i husets tilstand og behovene for renoveringer på kort og længere sigt. Det er godt nyt for danske boligkøbere.
Hvis du går med boligdrømme og forestiller dig at realisere dem dette efterår, bør du læse grundigt med her. Sikkerhedsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for den velkendte tilstandsrapport, har nemlig justeret på kravene til tilstandsrapporten.
Fra 1. oktober 2020 bliver det derfor nemmere for dig på boligjagt at gennemskue boligens tilstand, og samtidig stilles der nu krav til en mere præcis vurdering af, hvor presserende, omfattende og bekostelige eventuelle udbedringer på boligen vil være.
Bogstavsystem erstattes med farvekoder
Blandt de største ændringer er, at de velkendte K1, K2, og K3’ere vil blive erstattet af farvekoder. Det sker for at imødegå tendenserne til misforståelse af det gamle system. Bygningens tilstand vil fremadrettet klassificeres i farvekode, efter hvor hurtigt skader skal ordnes. Et lignende farvekoder-system i elinstallationsrapporten vil give overblik over eventuel fare for brand og stød.
-Den nye tilstandsrapport er en god nyhed for især køberne på det danske boligmarked. Rapporten bliver markant nemmere at forstå, og det bliver samtidig nemmere for køber at planlægge sit købsbudget ud fra anmærkningerne, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig
I den nye tilstandsrapport skal skader, der kræver øjeblikkelig udbedring, markeres med rødt. Alvorlige skader, der bør udbedres, men som kan vente nogle år, skal markeres med gult. Skader af mindre karakter skal markeres med gråt. Endeligt skal skader, der kræver nærmere inspektion, markeres med sort.
Fra gammelt til nyt
Det nye vurderingssystem kommer som led i udviklingen af en ny fælles it-platform, som nu vil blive fælles for tilstands- og elinstallationsrapporten. Den nye platform erstatter et 15 år gammelt system til tilstandsrapporter, og for elinstallationsrapporter erstatter platformen et system, der er otte år gammel.
Da nyligt udarbejdede tilstandsrapporter er gyldige i seks måneder, vil man stadig kunne finde tilstandsrapporter med bogstavsystem frem til udgangen af marts 2021. Elinstallationer er gyldige i 12 måneder, hvorfor man også her vil kunne møde tilstandsrapporter med de hidtidige værdier.
Der udarbejdes årligt ca. 80.000 tilstandsrapporter og 55.000 elinstallationsrapporter.